Revija Kolubara broj 246 - Revija #246

Večno kruženje istorijskih vremena
Po ko zna koji put živimo u istorijskim vremenima, a izazovi, čini se, nikad brojniji.

O ekologiji, tradiciji i protestima
Duško Davidović, inženjer elektrotehnike, Globalni menadžer proizvodnog opsega – Instalacioni materijali u ABB Smart Buildings, Valjevac u Švedskoj, govorio je ovih dana za portal EKO gde je pričao o značaju ekološkog pristupa u skandinavskom okruženju, a pomenuo je i održive navike svojsvene našoj seoskoj tradiciji, kao i značaj toga da su građani Srbije rešili da se za zdravu sredinu aktivno bore.

Jesenje foto-impresije
Fotografije Ivana Pantića. Ivan je građevinski inženjer, rođen i odrastao u Valjevu, živi i radi u Beču. Fotografiju doživljava kao igru i hobi. Inspirišu ga svakodnevni život i „obični“ ljudi.

Priče ne samo iz Nepričave
Od Pričevića do Nepričave pričaju se iste priče.

Drug na drumu
Putokaz
Toliko sam često putovao autobusom da sam čim krenem Europa busom iz Beograda za Valjevo, ili iz Valjeva u Beograd, odmah po vozaču znao sam kad stižem. Najviše sam se radovao čoveku o kome ovde pišem.

Intervju: Ida Prester
Na ovogodišnjem muzičkom festivale Mountain Music Fest nastupiće, između ostalih, regionalna muzička zvezda Ida Prester. Tim povodom, uradili smo kratak intervju sa njom.

Ranjeni grad, Valjevke i Valjevci
Serija skandala i teški problema koji su se desili, i još uvek se dešavaju u Valjevu, navodi nas na zaključak da je Valjevo - ranjeni grad. I da će trebati dugo vremena da se oporavi.

Građanski otpor rudniku i zagađenju
Inicijativa EKOlubarska bitka obratila se valjevskom rukovodstvu povodom najava za otvaranje rudnika litijuma i borata u valjevskom okruženju, tražeći zvanične informacije o ovom slučaju od nadležnih. Dok se to ne desi, bitku za očuvanje životne sredine vode građani.

Magija maja
Maja 1987. bio je koncert Bijelog dugmeta u Hali, za koji sam izgubila kartu. Mislim da sam tada bila najnesrećnija devojčica u gradu. Pevao je u Dugmetu u to doba Alen Islamović.

Vreme ili breme arhitekture?
Publikacija „Vreme arhitekture: Arhitektura i urbanizam u Valjevu 2010-2019“ nedavno je izašla, u izdanju Društva arhitekata Valjeva. U pitanju je najnovije izdanje publikacije koja se pod istim naslovom po treći put pojavljuje kao pregled arhitektonskih ostvarenja i tekstova vezanih za Valjevo i Valjevski kraj.

Plaža na Kolubari
Кupali smo se na Кolubari ispod tada drvenog mosta kod Jadra. Reka je tekla uz kej a plaža, ako se tako može reći za priobalje od kamena belutka sa travnatom površi u zaleđu, prostirala se uzvodno do iznad i sada postojećih stepenica iz parka ka reci.

Godinu dana nove nenormalnosti
Na današnji dan pre godinu dana uvedeno je vanredno stanje zbog pandemije korona virusa. Pitali smo neke od naših sugrađanki i sugrađana kako im sve deluje godinu dana kasnije.

Znamenitosti Pop Lukine ulice
Kafe Sherwood
Inspirisani starom razglednicom Pop Lukine ulice koja se početkom godine našla na prodaji na internetu, podsetili smo se koiko znamenitosti ova ulica ima. Ne čudi da je mnogim Valjevcima važna, što sa istorijske strane, što iz ličnih, sentimentalnih razloga. Sada najčešće pominjana po intenzivnoj gradnji novih stambenih zgrada.

Pruge koje nekuda vode
Kotor
Prug Beograd-Bar, koja prolazi i kroz Valjevo, jedno je od postignuća jugoslovenskog graditeljstva. Ipak, postojala je, bar u planovima, i pruga koja je trebalo da ide i kroz naš grad i to do – Kotora.

Zraci svetla 2020. godine
Branko Glišić, online tribina
Ova godina, bez trunke sumnje, bila je izuzetno teška. Za veliki deo sveta, pa i za Valjevo. Za 2021, uprkos želji za optimizmom, nema previše razloga očekivanju da će biti drastično bolja. Ipak, kako god bilo, vreme je pred praznike, želimo da osvetlimo ono što je u ovoj godini ipak bilo dobro.

Solidarnost
Valjevci su toliko puta pokazali solidarnost, zašto da sada bude izuzetak?

Seoska domaćinstva
Ova godina, najviše u vreme vanrednog stanja i zabrane kretanja, a verovatno i one naredne, sa problemima zagađenja i raznih drugih društvenih problema, ukazala je na to koliko je bitno sačuvati seoska imanja i imati svoje sigurno utočište.

Online tribine: Valjevski gimnazijalci
U nemogućnosti da se susreti učenika, profesora i prijatelja Valjevske gimnazije sa svojim najznačajnijim učenicima organizuju uživo, Izvršni odbor jubileja je odlučio da organizuje seriju online tribina pod radnim nazivom "Valjevski gimnazijalci"

Godina 2000. Revolucija, nada, zebnja (III deo)
Bogoljub Arsenijević Maki
Opisujući za Reviju Kolubara od 1994. pa sve do 2014. godine dešavanja koja su – dnevno - obeležavala život Valjeva i okoline iz meseca u mesec, novinarka Ljiljana Kecojević je svakog meseca pisala i kratak lični osvrt na prethodni mesec. Ti zapisi, pročitani zasebno, sada posle dve decenije daju veoma upečatljivu sliku tadašnjeg života i stanja u društvu, i želim da ih prestavimo kao zasebno štivo, zanimljivo, literarno upečatljivo i dokumentarno.

Lekovite vode
Dugo godina u Pribari se nalazila cev sa lekovitom vodom. Početkom osamdesetih godina dobrovoljnim radom i akcijom SUBNOR-a izgrađena je zgrada sa tri mala bazena...

Lirična hronologija 2000. godine (2. deo)
Opisujući za Reviju Kolubara od 1994. pa sve do 2014. godine dešavanja koja su – dnevno - obeležavala život Valjeva i okoline iz meseca u mesec, novinarka Ljiljana Kecojević je svakog meseca pisala i kratak lični osvrt na prethodni mesec.  

Lirična hronologija 2000. godine (1. deo)
Opisujući za Reviju Kolubara od 1994. pa sve do 2014. godine dešavanja koja su – dnevno - obeležavala život Valjeva i okoline iz meseca u mesec, novinarka Ljiljana Kecojević je svakog meseca pisala i kratak lični osvrt na prethodni mesec.

Stanje stvari
Ukratko – stanje je neveselo.

Pijaca, prodavnice, koncerti i žurke – na internetu
Od uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa u Srbiji zbog aktuelnog korona virusa, veliki deo naših života preselio se na Internet. U medijima se već pojavio i izraz ’prisilna digitalizacija u Srbiji’.

Viziri za zdravstvene radnike
U vreme aktuelne pandemije korona virusa, zaštita medicinskih radnika je prioritet – kako za njih, koji su u ovoj situaciji najizloženiji, tako i za građane kojima je njihova pomoć potebna. Uslov za to je da medicinsko osoblje ostane zdravo.

Javno mnjenje u vreme virusa COVID 19
Pred Vama se nalaze rezultati istraživanja, koje je sproveo, sociolog Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (Birodi). Preko ovog linka anketu možete i sami popuniti dokle god epidemija traje i dati svoje mišljenje o situaciji u kojoj se našlo ne samo naše društvo, već i čitav svet. Bilo bi zanimjivo videti kako će se stavovi građana menjati u narednom periodu

Izbori u senci nejednakosti
“Parlamentarne i lokalne izbore 2020. godine Srbija dočekuje suočena s opasnošću daljeg izmeštanja polja političke borbe iz institucionalnog okvira. Deo opozicije bojkotuje rad Narodne skupštine još od februara 2019. godine.

Divčibarske razglednice - stare i nove
Kako bi izgledale razglednice koje su na Divčibarama napravljene pre više decenija ako bi smo ih slikali sada?

Godina koju su spasili pojedinci
Da Valjevo prodiše
I u 2020. ne ostaje nam ništa drugo nego da kroz lične i grupne akcije utičemo na svoje okruženje – lokalno i šire – uključujući i vlast. Jer, sem nas, nema nikog drugog.

Japan u Goloj Glavi
Gola Glava, centar sela
U izdvojenom odeljenju osnovne škole„Prota Mateja Nenadović“ Brankovina u Goloj Glavi nastavnica razredne nastave, Gordana Krsmanović, nedavno je sa učenicima sedmog razreda pripremila ugledni čas posvećen Japanu

Podrška Aleksandru Obradoviću, pitanja vlastima
Priliku da pruže podršku Aleksandru Obradoviću imaće I građani, jer će i ovog petka biti organizpvano potpisivanje peticije za njegovo puštanje na slobodu.

Kad odeš iz bilo kog grada
Valjevac Stefan Stefanović, pravnik, nedavno je napisao varijaciju pesme “Kad dođeš u bilo koji grad” Matije Bećkovića, koju je prva izdala Revija Kolubara 1999. godine. (1 komentar)

Junak
Aleksandar Obradović, zaposlen u valjevskom „Krušiku“, novi je heroj Valjeva i Srbije. (1 komentar)

Šta je ostalo od Tešnjara?
"Trenutna situacija u Tešnjaru, a i svuda gde građani pokušavaju da žive, izgleda kao Bermudski trougao između neznanja tzv. političara, javnog i privatnog nasilja na svim nivoima i totalnog materijalnog i duhovnog osiromašenja"

O pobedama i Pobedniku
Pobednik
Nakon više najava, danas je objavljeno da će spomenik Pobedniku na Kalenegdanu u Beogradu, podignut u čast vojnika koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta, biti uskoro skinut i odnet na doradu i restauraciju. S obzirom na to da su poslednjih godina mnoge rekonstrukcije u Beogradu prošle neslavno, u delu javnosti postoji zebnja za sudbinu ovog remek dela Ivana Meštrovića.

Rijeka i Opatija
Rijeka koju smo posetili ovih dana sada  mesto koje gledaoce serije "Novine" podseća na ambijent u kojem je snimana. Vreme je često sivkasto, baš kao u seriji. Rijeka se uveliko sprema za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Opstanak
Decenijama sakupljano
Dok Amazon gori nemoćno na drugom kraju naše izmaltretirane planete pomislih - možda je i dobro što Divčibare nemaju uvek struju.

Naučni skup povodom 150 godina Valjevske gimnazije
Valjevksa gimnazija
U susret obeležavanju veka i po svog postojanja, Valjevska gimnazija za 2020. godinu priprema naučni skup kojim će se obeležiti ovaj značajni jubilej i ključna postignuća škole u tom periodu.

Velika istraživačka akcija na Durmitoru
Preko 150 članova Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva učestvovalo je na istraživačkoj akciji „Durmitor 2019“, kojom je obeleženo pedeset godina ovog kluba.

Darija
Darija Ranković
Ovog meseca našla se u žiži i nacionalnih medija koji su pisali o onome kroz šta prolazi radeći svoj posao. Pritisci, međutim, nisu prestali.

Pola veka parka Vide Jocić
Pre pedeset godina, 4. jula 1969. godine, u parku na Jadru otkrivene su biste valjevskih partizana, delo vajarke Vide Jocić. 

Trideset godina u krug
Bogoljub Arsenijević Maki
Decenije prolaze, ali zamišljene krune i sa njima povezane politike opstaju.

Valjevka na putovanjima
Povlenske kugle
Dok ne osmislimo novu kolekciju (razmišljamo i o majicama), napravili smo promotivnu verziju torbe koja je malo i putovala – po Valjevskom kraju i Skandinaviji.

Vidimo se u koloni – Šest meseci kasnije
Fantastičan je osećaj svih onih zimskih subotnjih večeri, dok mokrim nogama pobeđuješ svoje limite, razvijajući svest da ta mala, pojedinačna žrtva simbolično doprinosi milimetru promene ka nečem boljem...

Bahatost prema sebi
Park Pećina je od pre nekog vremena ugrožena bahatim parkiranjem. I to u vremenu kada Grad Valjevo promoviše pešačenje. Akcija - performans Lokalnog fronta Valjevo „Ne da(vi)mo Pećinu“ održana prethodnog vikenda upozorenje je gradskim vlastima da poštuju svoje propise. 

Saga o pivu
Čardak
Valjevska pivara konačno je prodata u januaru ove godine. U međuvremenu, u gradu nastaju, ili se pripremaju, male privatne pivare, kakvih je sve više u zemlji.

Valjevac – izdavač Dečjih novina
Za generacije koje su odrastale u drugoj polovini XX veka, izdanja Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca bila su neizostavo štivo (Zeka, Tik-tak, Školarac, Dečje novine, YU strip, Džuboks, Mikijev almanah... ). Manje je poznato da je osnivač ove uspešne izdavačke kuće bio Valjevac Srećko Jovanović.

Pukla medijska tranzicija
Podovodom Dana slobode medije objavljujemo tekst Zorana Gavrilovića, Valjevca, direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) iz Beograda o mogućem savezu građana i medija, na dobrobit svih.

Pobunjeni gradovi
Tribina "Pobunjeni gradovi" biće održana danas (utorak, 23 aprila), u velikoj sali Skupštine grada Valjeva, sa početkom u 18 časova.

Šetnja Brangović - Šareno Platno
Negde pri vrhu
Iz Brangovića se do Šarenog Platna spušta dobro obeležena pešačka staza, nudeći veličanstvene vizure i šetnju kroz arheološki lokalitet gde se ponešto može i videti, a još više zamisliti.

Nekako s proleća, nekakva proleća
Poplave 2014.
Nekako s proleća čekamo da dođe proleće. Čini mi se da je nekada dolazilo onako samo od sebe, bez čekanja. I mirisalo na jedan nepravedno zaboravljen cvet.

Zašto ću govoriti danas na protestu
Luka Tripković
Na večerašnjem, trećem valjevskom protestu “1 od 5 miliona”, govoriće Luka Tripković, slikar i pisac rođen u Valjevu. Za Reviju Kolubara objašnjava svoje motive za aktivno učešće na ovom skupu. 

Licemerna promocija pešačenja
U šarmantnom putopisnom filmu"Put u Italiju" dva Britanca stižu kolima u Rim i, isprepadani svime što im se na ulicama desilo, jedan kaže: "Rim je imao jedno dve hiljade godina da sredi svoj saobraćaj". Ali nije. Valjevo postoji jednu trećinu i nešto preko kraće, i njegovi problemi sa sobraćajem su neuporedivi sa rimskim. 

Stvaraoci i cenzori, slučaj Valjevo
Rane Luke Meštrovića, Mirko Kovač
Smrt proslavljenog reditelja Dušana Makavejeva, čiji je film „W.R. Misterije organizma“ iz 1971. nezvanično, ali faktički bio zabranjen do kraja osamdesetih, povod je da se setimo i stvaralaca čiji je život i rad imao veze sa Valjevom, a koji su u ovom gradu trpeli različite oblike cenzure, pa i sudske procese, i o čemu je kasnije pisano i u stranoj štampi i u memoarskim knjigama.

Nova godina pre pola veka
iz digitalizovane kolekcije Valjevske biblioteke
Kako se dočekivala Nova godina 1969. godine, odnosno pre pola veka?

Utisci 2018 – Od apatije do aktivizma, i natrag
Aleksandar Milijašević
Sumirajući godinu, pitali smo koleginice i kolege iz valjevskih medija i civilnog sektora šta je po njima obeležilo prethodne mesece i koji su njihovi najjači utisci.

Pregled 2018 – Nebriga, bahatost i građanske inicijative
Još jedna kolektivno teška godina je uskoro za nama. Donosimo izbor onoga što smatramo da ju je obeležilo. Zabeležili smo, ipak , i neke lepe stvari na nivou grada koje su, van ličnih radosti, doneli dašak pozitivne energije.

Građani za zdraviji vazduh
U organizaciji Lokalnog fronta Va organizovana je danas akcija prikupljanja potpisa za organizovanje javne rasprave o kvalitetu vazduha u našem gradu.

Da Valjevo prodiše, druga sezona
Da Valjevo prodiše
Nakon akcije sa početka godine, građanska inicijativa „Da Valjevo prodiše“ nastavlja se i u novoj sezoni. Jer, situacija sa vazduhom u Valjevu ni malo se nije popravila u međuvremenu. Grad je i dalje jedan od najzagađenijih u zemlji, a region Balkana u Evropi.

Zanimljivi ljudi
Među Valjevcima iz svih krajeva ističe se po svima spoljnim osobinama jedan običan red ljudi koji se između sebe zove zanimljivi ljudi. Retki su ispitivači koji će moći i umeti zapaziti ove ljude; oni se ne vide i ne ističu izvan obične sredine; oni rade i stvaraju i zato se ovlašnim posmatračima čine kao najobičniji ljudi.

Valjevski i bokeljski Klinci
Klinci na Luštici
Sela Klinci – jedno u okolini Valjeva, drugo na poluostrvu Luštici, u Boki, imaju - istorijski - više od zajedničkog imena. O tome saznajemo u knjizi „O Valjevu i Šapcu“, Ljubomira Pavlovića, koju je Radio Valjevo izdalo 1990. godine.

Divčibarske atrakcije
Prvi vikend oktobra je već godinama prilika da se na Divčibarama, osim u lepoj šetnji i bojama rane jeseni, uživa i u svemu u vezi sa gljivama

Gimnazijalci u Italiji
Ovog septembra, učenici četvrtog razreda Valjevske gimnazije u okviru maturske ekskurzije putovali  su u Italiju. Posetili su Veneciju, Firencu, Bolonju, Trst, Montekatini i Rim.  (1 komentar)

Koktel “Ljuba Nenadović”
Laslo Blašković, Violeta Milošević i Vladimir Šekularac sa koktelom Ljuba Nenadović
Povodom dodele nagrade "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2018. godini, koja je ove godine uručena je Stevanu Tontiću za delo "Ta mjesta", u Branovini je, za ceremoniju, promovisan i koktel “Ljuba Nenadović”.

Zbratimljeni grad Jesenice
Jesenice
Valjevo je na sve, izgleda, zaboravilo. Jesenice nisu.

Kad će to Valjevo?
Kakva je veza između Žarka Lauševića, Mikija Manojlovića, nepoznatog čoveka u avionu i Sveučilišta u Dubrovniku? Valjevo.

Povlenski eliksiri
"Kad dođeš na planinu Povlen, pogledaš njene smaragdne šume, cvetne livade kako se nestvarno njišu na vetru, senke oblaka kako klize po zelenom tepihu, čuješ ptice, okusiš vodu, udahneš vazdu i vidiš sa vrha pola Srbije, pomisliš da je još davno došlo do zablude i da je raj bio smešten baš ovde"

Neizvesna sudbina čuvene valjevske zgrade
Od privatizacije do stečaja Radio Valjeva – za manje od dve godine – i zgrada je propatila. Prilikom iseljavanja iz zgrade novi vlasnici su iz nje odneli praktično sve što s emoglo odneti.

Foto reportaža: Valjevski polumaraton
Poklon Fondacije Zdravko Ranković u okviru humanitarne akcije za pomoć školskim bibliotekama mioničkog kraja
Foto zapis sa prvog Valjevskog polumaratona održanog 10. juna.

Brendiranje mioničkog kajmaka
Ključ raja
Zaštitom geografskog porekla mioničkog mladog kajmaka ovaj proizvod bio bi na tržištu daleko bolje pozicioniran i među potrošačima dobio ugled koji zaslužuje

Statistika grada
Prema podacima koje je Republički zavod za statistiku objavio ovih dana, možemo da zaključimo: Valjevo je grad sredovečnih, prosečan životni vek je 75 godina, tendencija broja stanovnika je opadajuća. Prema podacima, porasli su i zaposlenost i zarade od 2015. do 2017. godine (!).

Valjevska enciklopedija
Albanska spomenica
Jedan od ambicioznih projekata koje je Zdravko Ranković, osnivač Kolubare, zamislio i započeo, ali nije uspeo da realizuje je Valjevska enciklopedija. Ideja se razvila kao nastavak njegovog sveobuhvatnog bavljenja prošlošću Valjeva i okoline, i inspirisana odličnom Enciklopedijom Novog Sada. Prenosimo deo onoga što je zabeleženo pod slovom A. 

Jedan je Voja Mađar
Sa ekipom valjevskih novinara
Na konferenciji za novinare kojom se Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije, pozdravio sa predstavnicima medija pred primopredaju dužnosti novom direktoru Predragu Jevtiću, svi su se trudili da sačuvaju profesionalizam.

Tragovima Milovana Glišića
Nekako me savest pritiska već par godina jer se do sada nisam pozabavila onim što je Valjevcima podario naš zemljak – Milovan Glišić.

Valjevo kao novinska metafora
Dalmacija 8.12.2017.
Valjevo se poslednjih godina ne pojavljuje često u štampi susednih zemalja. Metalac, Gorenje, povremeno kao grad porekla Miloša Teodosića, rehabilitiacija Kalabića, poneko nevreme – i to je, uglavnom, to.

Petnaest godina bez Zorana Đinđića
Prošlo je 15 godina od smrti Zorana Đinđića. Nalogodavci njegovog ubistva nikada nisu otkriveni. Ko se radovao, ko je imao koristi, ko je pobegao – to znamo. Posledice takođe znamo.

Valjevski pub kviz
U kafiću Laki Beut (Vlade Danilovića 48), nedeljom uveče u 20.00 časova, održava se kviz koji se bliži svom dvadesetom izdanju. Od Nove godine ovaj događaj ima i humanitarni karakter

Za slobodu medija
Povodom Dana državnosti Republike Srbije Grupa za slobodu medija organizuje online akciju čiji je cilj da podseti Vladu Srbije na ustavno zagarantovane osnovne slobode izražavanja i medija.

Akcija: Da Valjevo prodiše
Revoltirana činjenicom da je zimsko zagađenje u Valjevu već godinama izuzetno visoko, valjevska porodica Petrović odlučila je da nešto preduzme. (2 komentara)

Istinomer forum u Valjevu
Da bi građani mogli da se bore za svoja prava najpre moraju da znaju koja su njihova prava zaključak je Istinomer foruma pod nazivom “Šta sve (ne)možeš u Srbiji kada si građanin?" održanom večeras u Valjevu u organizaciji CRTE, Istinomera i Fondacije Fridrih Ebert.

Izložba arhitekture – Milenija i Darko Marušić
1981: Naselje Cerak Vinogradi u Beogradu - M. i D. Marušič sa N. Borovnica
Arhitekte Milenija i Darko Marušić svojim stručnim radom u poslednjih pedesetak godina na poseban način obeležili su arhitektonsku scenu u Srbiji. Za zajednički rad dobili su najviša profesionalna i društvena priznanja i nagrade, među kojima se izdvaju nagrade Grada Beograda – Oktobarska 1981. i Aprilska 2012. godine i Velika nagrada Saveza arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo, 1993 godine.

Od Nepričave do Zabave
Pričević
Scenaristkinja i režiserka Staša Koprivica (čija je predstava “Priča se po gradu” početkom novembra gostovala pred prepunom salom Doma kulture), postavila je 23. oktobra na tviteru pitanje: “Po vašem mišljenju - koje je najlepše ime nekog grada ili sela u Srbiji?” Precizirala je da joj je ovo istraživanje potrebno za novi scenario.

Sa valjevskih ulica
Foto zapis sa gradskih ulica Luke Milanovića.

Budućnost slobode ili dugo osvajanje iste
I eto, živimo stvarnost u kojoj kritička misao, i ako je ima – može se čuti i pročitati tek ponekad, ponegde.. Onaj ko digne glavu i ne dozvoli utapanje – na sve načine bude ometan, onemogućavan do konačnog nestajanja iz etra...

Usvojite klupu, ulepšajte okolinu
Prenosimo jednu lepu ideju iz Slovenije: jezero Bohinj i njegova okolina uređuju se, uz angažovanje lokalne samouprave i turističke organizacije, i u okviru akcije „Usvojite bohinjsku klupu“.

Valjevci na Triglavu
Triglav
Dva Valjevca, braća Zoran i Dragan Božić, popeli su se poslednjeg avgustovskog vikenda na Triglav

Divčibarski MMF
Avantura park
Drugi Mountain Music Fest održan je u subotu 19. avgusta na ski stazi Crni vrh na Divčibarama.

Maljen
Jedan od bisera u lancu valjevskih planina - Maljen, u serijalu fotografija nastalih pre desetak godina, tokom Povlen relija.  

Iz istorije valjevskog džeza
The Hawaii Band
Govoreći u svojoj knjizi „Jazz u Srbiji 1927-1944“ (iz 2011. godine) o istoriji džeza u predratnom periodu, vrsni džez muzičar Mihailo Miša Blam (1947-2014), pisao je i o Valjevu tog doba. Povodom ovogodišnjeg Valjevskog jazz festivala prenosimo odlomke koji se tiču našeg grada

Dani sremuša i Taorskih vrela
Šuma sremuša na Povlenu
Treća po redu „Povlenska sremušijada“ biće održana u subotu 13. maja u Donjem Taoru.

Uređenje Mejine česme
Generacije Valjevaca dolazile su na Mejinu česmu kao izletište. Bila je povod brojnim projektima uređenja obala Gradca ali je, i pored toga, polako je zaboravljana. Svi apeli da se obnovi, osveži i spreči zagađenje nisu imali odjeka, sve do aprila 2017. godine.  

Valjevo u protestu
Neću započeti velikim rečima. Niti ću koristiti često ponavljane i sada već izlizane floskule o tome kako je država Srbija u krizi. Kako demokratija stoji na nesigurnim nogama, i kako se tamna senka nadvija nad državne institucije. Velike reči ću ostaviti političarima, da kažu šta imaju, a do sada se pokazalo da nemaju puno. (2 komentara)

Izbori
Razumevanje toga ko bi bio pravi kandidat i šta od njega očekujemo su veoma različiti. Ali ako vas neko stavlja na liste, ili primorava da druge stavljate na spiskove sigurnih glasača, to je već problem. Hoćete li pristati na to ili ne, izbor je takođe ličan.

Podsećanje: Film 'Marš na Drinu'
Na beogradskom Kalemegdanu u toku je izložba plakata jugoslovenske kinematografije. Među njima je i onaj za film “Marš na Drinu”, sniman pre oko pola veka u Valjevu.

Uspeh arhitekte Milana Maksimovića
Dragan Marčetić i Milan Maksimović
Tim arhitekata Milana Maksimovića i Dragana Marčetića, docenata na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, pobedio je na arhitektonskom konkursu za rešenje nove zgrade Beogradske filharmonije u bloku 13 na Novom Beogradu. Milan Maksimović (1970) rođen je u Valjevu, gde je završio osnovnu školu i maturirao u Valjevskoj gimnaziji. (1 komentar)

Budućnost Doma vojske?
Sa željom da se barem javna debata i iznošenje ideja nastavi, tokom 2016. pitali smo učesnike Kolubarinog upitnika šta bi Dom vojske trebalo da postane. Prenosimo neke od odgovora.

Najčitanije u 2016. godini
Lako je definisati šta je čitaoce Revije Kolubara najviše interesovalo u 2016. godini: Ljudi. A najviše: Jelena, Filip, Vlada, Tamara. Uz to, malo prošlosti i malo aktuelnih dešavanja i kontroverzi.

O Spomeniku i Valjevu
Pregledajući ono što smo objavili u protekloj godini i malo pre toga, motiv koji se najčešće ponavlja je -spomenik Stevanu Filipoviću na Vidraku.

Planinski znakovi pored puta
Kolekcija putokaza, znakova, obaveštenja nastala u šetnjama po selima i planinama Valjevskog kraja.

Manjak novca i kreativnosti
Zaključci empirijskog istraživanja “Stanje u kulturi i kulturni potencijal Valjeva” i rezime tribine. Autori istraživanja su Ognjen Nikolić, Nenad Đorđić i Predrag Đorđić, kao i članovi Grupe za društvena istraživanja Društva istraživača Vladimir Mandić Manda (2 komentara)

Sankovački stari bor
Bor, Sanković, 20. novembra 2016
Tekst novinara i pisca Zorana Joksimovića o starom boru objavljen u Godišnjaku sela Sanković 2001. godine

Medijska postignuća Valjevaca
Medijsko stvaralaštvo troje Valjevaca – i to u pisanoj, televizijskoj i likovnoj formi – dobilo je značajna priznanja u proteklih mesec dana.

Dvadeset godina od građanskih protesta
Od novembra 1996. godine do februara 1997. širom Srbije su održani masovni građanski i studentski protesti protiv režima tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Među gradovima gde su se protesti održavali bilo je i Valjevo.

Mionička “Kevića kafana”
Mionica
“Mionica je varošica, ima jednu glavnu ulicu u kojoj se često održavaju vašari i gde se nalazi čuvena "Kevića kafana", u kojoj se dešavaju sve važne stvari. Mioničani su vredni, šaljivi i pošteni ljudi, uvek ponosni i spremni da brane rodni kraj.”

Gimnazijalci u Sloveniji: Foto reportaža
Gimnazija Jurija Vege Idrija
Po drugi put đaci Valjevske gimnazije učestvovali su ovog oktobra u programu saradnje i poseti gimnaziji Jurija Vega u Idriji.  (2 komentara)

Poseta i sećanja zagrebačkih antifašista
Među 46 članova Udruženja antifašita Grada Zagreba u Užice je došao učesnik Narodnooslobodilačkog rata - Šime Mudrovčić, rođen u Otočcu, iz Like, borac Šeste ličke proleterske divizije `Nikola Tesla` koja je oslobađala zapadnu Srbiju. I Valjevo je ostalo u sećanju.

Stripovi dva valjevska autora
Izdavačka kuća Modesty stripovi (Modesty Comics) objavila je na srpskom i na engleskom strip album Karton siti (Cardboard City) koji se sastoji od sedam priča različite tematike, obima i žanra, a koje sve kao scenarista potpisuje Valjevac Željko Obrenović (Srpski psiho, Talog).

Valjevske planine na fotografijama
Divčibare
Izložba fotografija”Bukvar prirode – planine  valjevskog kraja” majstora fotografije Miroslava Jeremića biće otvorena u utorak, 4. oktobra u Narodnom muzeju u Valjevu (u 19 časova). Fotografije iz različitih perioda biće zastupljene na izložbi, a kako nam autor kaže, priroda je, uz ljude, glavna tema njegovog interesovanja.

Valjevo na razglednicama Mila Petrovića
Akademski slikar Mile Petrović ovog avgusta preminuo je na Ubu, gde je živeo od 1963. godine. Sredinom sedamdesetih godina, Osnovna banka Valjevo izdala je serijal razglednica Valjeva sa crtežima Mila Petrovića.

Česme i fontane Valjeva
Česma kod Gimnazije
Valjevo i okolina bogati su vodama, pa i izvorišta, javnih česama i fontana ima dosta. Revija Kolubara pisala je u serijalu „Vode valjevskog kraja“ u jesen 2003. godine o vodnom bogatstvu u vidu reka, potoka, jezera, a Ljiljana Ljiljak posebno je obradila temu česmi i fontana u gradu.

Valjevske nagrade Ljubi Simoviću
Pesniku, piscu, dramaturgu, akademiku Ljubomiru Simoviću u Brankovini će u sredu 14. septembra biti uručena nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolju putopisnu knjigu u 2016. godini.

Valjevac u trci preko Alpa
Valjevac Vlada Panić jedan je od troje učesnika iz Srbije koji učestvuje u trci 4K Alpine Endurance Trail Valle d' Aosta, jednoj od najtežih i najdužih trka u Evropi i svetu. (1 komentar)

Knjiga Luke Tripkovića o Španskom građanskom ratu
Luka Tripković
Prva knjiga Luke Tripkovića, umetnika rođenog u Valjevu, koja obrađuje temu Španskog građanskog rata, biće objavljena ove jeseni u izdanju Matice srpske iz Novog Sada. (2 komentara)

Valjevo na Tviteru (5)
Letnji pregled mudrolija sa Tvitera: Kratke beleške o ljudima, uživanjima, hrani, ali i o stvarima koje bi trebalo srediti u Valjevu i oko njega.

Vera Pavladoljska: Od poeme do Arsenove pesme
Arsen Dedić je komponovao melodije na stihove dve pesme Matije Bećkovića: "Dva prijatelja" i "Vera Pavladoljska".

Sto ličnosti i Valjevo
Magazin Nedeljnik objavio je ovog juna posebno izdanje “100 ljudi koji su promenili Srbiju”. Izdvajamo ličnosti o kojima su pisali, a koje su rođenjem ili stvaralaštvom vezane za Valjevo i Valjevski kraj. (3 komentara)

Glas Valjeva
Na današnji dan, 30. juna 1928. godine izašao je prvi broj novina Glas Valjeva.

Posle festivala
Prethodnog vikenda u Valjevu je održan Open Minded fest. Ovaj događaj izazvao je velike kontroverze u gradu.    (7 komentara)

Saobraćaj
Nelogičnosti, opasnosti i bahatost saobraćaja u Valjevu i okolini iste su kao i u ostatku zemlje. Što ne znači da su time manje značajne. To se odnosi kako na sam saobraćaj, tako i na parkiranje. Podsećamo na neke skorašnje primere.

Valjevo na vodi
Valjevo ima sreću da grad i njegova okolina obiluju vodama - veoma bitno u svim, a posebno u letnjoj sezoni. Na nama je da te vode čuvamo i u njima uživamo.

Valjevo na Tviteru (4)
Najnoviji pregled onoga što tviteraši pišu o Valjevu donosi osvrt na komunalne i meteorološke probleme, lepotu Valjevki, političke fenomene, gastronomiju, želju za putovanjima i zanimljive (mada neproverene) istorijske činjenice.

Valjevska braća muzičari (2. deo)
Braća Bajić
Drugi deo priče o valjevskoj braći - muzičarima. (1 komentar)

Valjevska braća muzičari (1. deo)
Jovan i Đino Maljoković na VA džez festu
Među valjevskim muzičarima od davnina pa do danas bilo je dosta braće koji su često stvarali i nastupali zajedno. U dva nastavka podsetićemo se najpoznatijih od njih.

Valjevo na Tviteru (3)
U najnovijem pregledu onoga što korisnici Tvitera pišu o Valjevu i Valjevskom kraju, donosimo osvrte na aktuelna dešavanja, dovitljive ili kritičke beleške, istorijska podsećanja i zapise o lepoti prirode.

Podrška Jeleni Obućini
Jelena Obućina
Novinarka i urednica Dnevnika 3 RTS, Jelena Obućina, našla se na meti napada Dragana Vučićevića, urednika tabloida Informer. (31 komentara)

Da li se u Valjevu govori najpravilnije?
Valjevska biblioteka
U nedavnom razgovoru za Danas Tanja Petrović objašnjava kako su se u društvenoj hijerarhiji regionalnih govora Valjevo i Užice našli u vrhu “čistote” jezika. (Tanja Petrović ima bliske veze sa Valjevskim krajem - bila je polaznica i saradnica Istraživačke stanica Petnica i Velikog narodnog kalendara “Kolubara”).  (1 komentar)

Dan slobode medija
Treći maj je Svetski dan slobode medija. U mnogim teškim periodima, pa i ovom, za rad medija i novinara, Valjevo je imalo i ima dobre novinarke i novinare.

Voda, vazduh, banja
Nekada, kao i sada, banje u Valjevskom kraju i njegovom okruženju su bile mesta za lečenje, oporavak, rekreaciju i zabavu. Pred još jedne praznike, podsećamo na mesta lekovitih voda i vazduha koja mogu doneti fizičko i duhovno osveženje. (1 komentar)

Čari Medvednika
Ilustrovana politika objavila je nedavno tekst o Medvedniku, jednoj od planina u lancu oko Valjeva. Ovom prilikom podsećamo i na upozorenja ekologa o opasnostima koje prete eko sistemu Medvednika i drugih planina Valjevskog kraja. (1 komentar)

Izbor
Izborna kampanja se završava. I, kao što kažu u kafani, da vidimo šta smo ovde imali?

Valjevo na Tviteru (2)
Dovitljive, kratke poruke pre pojave Tvitera ispisivale su se na zidovima. Sada su tu društvene mreže, mada i grafiti mudrosti ponekad zablistaju.

Nagrada Salona arhitekture
Na ovogodišnjem Salonu arhitekture u Beogradu, nagradu u kategoriji ”Arhitektura” dobio je autorski tim Grozdane Šišović i Dejana Milanovića, za realizaciju zgrade Hous*e L - Škole srpskog jezika i kulture sa hostelom u Valjevu

Valjevska trka trokolica
Prva valjevska trka trokolica održana je u Valjevu 27. marta, i obeležena je revijalnim spuštanjima niz Užičku i Poparsku ulicu.

Sokolsko društvo u Valjevu
Javni čas Sokolskog društva, 1928.
Izložba „Ko je soko – taj je Jugosloven„ otvorena je 4. februara u Muzeju istorije Jugoslavije. Ovim projektom otpočinje period obimnijih istraživanja i proširenja fonda koji svedoči o nasleđu prve Jugoslavije.

Arhitektonsko kulturno dobro Marušića
Cerak vinogradi, Mapa Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda
Beogradski Zavod za zaštitu spomenika kulture dao je predlog da naselje Cerak Vinogradi postane kulturno dobro – prostorna kulturno-istorijska celina. Odluka je sada na Vladi Srbije. Arhitekte zaslužne za ovaj projekat i njegovu realizaciju krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina su bračni par Milenija i Darko Marušić.

Najčitanije u 2015. godini
Koje priče su privukle najveću pažnju čitalaca Revije Kolubara tokom 2015. godine? Ubedljivo najpopularniji je tekst o lepim Valjevkama iz šezdesetih godina XX veka (ranije objavljen u knjizi “Valjevke”), koji smo za Internet izdanje podelili u tri dela – ukupno oko 20 hiljada čitanja!

Povlenske misterije - Kugle
Osim uzbuđenja koje pruža svojom lepotom, planina Povlen intrigira i svojim predanjima i mitovima. Među njima su i ona o povlenskim kuglama. (2 komentara)

Nepoznata devojka i dedina kuća
Čednost (1966)
Ovojesenja izložba fotografija Slobodana Lazića, rođenog Valjevca, u prostorijama Centra za planiranje urbanog razvoja u Beogradu, donela je desetine njegovih fotografskih zapisa o zanimljivim ljudima i predelima. Mi smo ga zamolili za priču o dve od tih slika.

Revolucija informacija u Valjevu
#iRevolucija 2014
Druga internet konferencija iRevolucija biće održana 14. novembra u Valjevu (1 komentar)

Kad dođeš u grad smoga i dima
Od grada smeštenog u neposrednom okruženju lepih i znamenitih zelenih planina i reka tokom proleća i leta, u jesenjim i zimskim mesecima Valjevo se pretvara u grad pun dima, smoga i magle.

Kiše jesenje
Nekad zlatna i šarena, sa miholjskim suncem i vedrinom koja krepi, nekad kišna, vetrovita, tmurna i tužna. I ove godine jesen je naizmenično pokazivala oba svoja lica.

Crtice iz istorije Radio Valjeva
Branko Vićentijević i Zdravko Ranković u redakciji Radio Valjeva
Radio Valjevo, najstarija radio stanica u Valjevu, prodato je ove nedelje na aukciji u Beogradu. Podsećamo ukratko, u nekoliko slika i upečatljivih epizoda, na istoriju ove medijske kuće kroz prethodnih pola veka.

Valjevske uspomene Jaroslava Jande
Kasarna V pešadijskog puka
Jaroslav Janda našao se u Valjevu u jesen 1914. godine, pred Kolubarsku bitku, gde je često po zadatku dolazio sa obližnjih položaja da pokupi poštu i obavi nabavke za jedinicu. Austro-ugarska vojska evakuisala je svoje ranjenike iz grada jer se znalo da se srpska vojska približava. Kako nije želeo da se vrati u Austriju, menjao se sa nemačkim vojnikom i ostao u Valjevu, radeći u bolnici smeštenoj u zgradi Gimnazije. (1 komentar)

Otkrivamo: Češke uspomene iz ratnog Valjeva
Jaroslava Hlavačkova rođena je u Pragu, 1957. godine. Po obrazovanju je doktor istorijskih nauka, studirala je u Pragu i Kijevu, više od decenije živi sa mužem u istočnoj Africi. Ipak, postoji nit koja je vezuje za Valjevo. Naime, njen deda, Jaroslav Janda, kao vojnik u sanitetu austrougarske vojske proveo je oko godinu dana u zarobljeništvu u Valjevu. 

Sve boje Divčibara
Uoči Dana gljiva, koje se ovog vikenda, posle nekoliko godina pauze, održavaju na Divčibarama, podsećamo slikama na Divčibare kroz razne sezone i razne godine.

Podsećanje: Reč
Nema više Titovog trga
Na današnji dan pre 25 godina izašao je jedan od šest probnih brojeva Reči, opisanih u zaglavlju kao “Nove valjevske novine.”

Valjevske ljubavi Sime Pandurovića
Kafana Srbija
Presudni trenutak njegovog života je preseljenje u Valjevo. Kafane uvek pune elegantnih oficira. Svakog jutra pred “Srbijom” sreski načelnik pije kafu. Kolubara između kamenih bedema. Pokraj reke dućani iz turskih vremena. Među stare profesore Gimnazije, koje đaci pozdravljaju sa: “Ljubim ruke”, došao je mladi Sima Pandurović

Valjevo na Tviteru
Na Tviteru – društvenoj mreži na kojoj korisnici komuniciraju kratkim tekstualnim porukama od 140 karaktera, a sve češće i slikama – brojni su Valjevci (kroz lične naloge, ili kao predstavnici medija, organizacija, firmi) koji pišu i o svom gradu.

Kolubarin upitnik: Dragan Todorović
Valjevo noću
Dragan Todorović, rođen u Valjevu, 1956. Iz Valjeva nije mrd'o. Novinar nedeljnika „Vreme“. Član NUNS-a i Srpskog književnog društva. Ima četiri knjige izabranih tekstova. Izdvaja poslednju, karakternog naslova, „Nije narod sapun da se potroši“. Dobitnik priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2000. godinu. (1 komentar)

Logo Fondacije „Zdravko Ranković“
Logo Fondacije „Zdravko Ranković“ kreirala je Marija Milutinović, dizajnerka poreklom iz Valjeva koja živi u Parizu. Marija je poslednjih nekoliko godina godina grafički uređivala izdanja Izdavačkog preduzeća „Kolubara“.

Tešnjar u slici
Foto: Bojana Andrić
Setimo se, manifestacija Tešnjarske večeri je nastala (1987. godine) sa idejom razvoja, očuvanja i revitalizacije kulturne baštine grada i njegovog najstarijeg dela – Tešnjara (3 komentara)

Vesti iz Fondacije 'Zdravko Ranković'
Deo bogate foto arhive „Revije Kolubara“ i Zdravka Rankovića biće u narednim mesecima digitalizovan i nakon toga postavljen i dostupan na internetu. Podršku ovom projektu dao je Grad Valjevo kroz program finansiranja projekata u kulturi

101 problem Valjeva
U prvom broju upravo pripremljenog "Društvenog magazina", Grupe za društvene nauke Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda”, objavljena je lista “101 problem Valjeva”. Konačnu listu prenosimo u celosti.

Kolubarin upitnik: Darija Ranković
Darija Ranković, Novinarka Radio Valjeva (1989-94), potom Radio Patka (od 2005. glavna i odgovorna urednica). Dobitnica priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2013. U maju 2014. osnovala Kolubarske.rs – Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga, koje su za kratko vreme postale značajan i popularan medij. Prvu godinu opisuje kao „tešku, ali slatku“. (1 komentar)

Džez u slici
Izložba valjevskog fotografa Đorđa Đokovića biće otvorena u petak, 29. maja u 20.20 časova u holu Centra za kulturu, u okviru 31. Džez festa. Biće izloženo četrdesetak fotografija nastalih na Valjevskom džez festivalu od 2011. do 2014. godine.

Dan mladosti
Valjevo, razglednica
Kako je za Kolubaru napisao Radoš Glišić, ovaj praznik bio je ipak više od zvanične ideologije: "Dan mladosti, kao praznik pod kraj školske godine, neka vrsta ode proleću i toj mladosti, entuzijazmu, poletu, optimizmu, kao proslava ličnog i opšteg uspeha"

Sačuvati ambijentalnu celinu
"Moje je načelno mišljenje da bi svaka gradska vlast u Valjevu, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, morala naći načina da obnovi i sačuva ne samo Dom Armije nego i ceo još koliko-toliko očuvan deo Karađordjeve od Suda do Jadra kao arhitektonsku celinu koja se nadovezuje na Knez-Miloševu ulicu", kaže dr Aleksandar Loma

Američka pesma o Valjevu
U nastanku ove pesme, i priče o pesmi, učestvovali su: jedan Amerikanac koji je bio u Valjevu pre sto godina; jedan Amerikanac nastanjen u Francuskoj koji nikada nije bio u Valjevu; jedan Valjevac u Kaliforniji; i jedna Valjevka u Beogradu. (1 komentar)

In Memoriam: Zoran Joksimović (1932-2015)
Na sceni Doma kulture: Milica Janevska, Zoran Joksimović, Miloš Crnjanski i Voja Brajović
U Valjevu je preminuo Zoran Joksimović, književnik i novinar, dugogodišnji urednik u Izdavačkoj kući “Kolubara”. (1 komentar)

Dom vojske na prodaju
Dom vojske
Gradsko veće Valjeva donelo je odluku o prodaji zgrade Doma vojske. Četiri godine nakon što je Grad postao vlasnik, doneta je odluka o prodaji ovog kapitalnog valjevskog zdanja. Novac od prodaje, kako je najavljeno, će biti uložen u 'kapitalne projekte'. (1 komentar)

Digitalizacija “Napreda”
Valjevski list "Napred", za period od 1945. do 1973. godine digitalizovan je i može se od sada pretraživati na Internetu. Kako za Reviju Kolubara kaže Violeta Milošević, direktorka Valjevske biblioteke, koja je projekat realizovala u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, sredstvima iz fonda "Digitalizacija zavičajne građe", uskoro bi na Internetu trebala da budu dostupna i građa od 1973. do 2010 (koja je već u digitalnom obliku).

Kuća Gođevac u Valjevu
Kuća Gođevca, Fotografija po završenim radovima na uličnoj fasadi
ili: Kako je po svim konzervatorkim principima saniran i sačuvan objekat gradske arhitekture koji nije pod zaštitom Zakona o kulturnim dobrima (1 komentar)

Fondacija "Zdravko Ranković"
Zdravko Ranković
Danas je registrovana Fondacija „Zdravko Ranković“. Fondacija će raditi na očuvanju istorijske i kulturne baštine Valjeva i valjevskog kraja i promovisanju i unapređenju javnog informisanja u Valjevu. (1 komentar)

In Memoriam: Ljiljana Ljiljak (1949-2015)
U Valjevu je preminula Ljiljana Ljiljak, novinarka, član redakcije Revije Kolubara od njenog osnivanja. Bila je draga prijateljica uredništva i redakcije, žena koja je umela da voli život i prepozna lepotu, da unese osmeh, toplinu, znanje, talenat i mudrost.  (5 komentara)

O knjizi "Valjevke" i o Valjevkama
Knjiga "Valjevke" Zdravka Rankovića (izašla u dva izdanja 2013. godine) je knjiga o nekadašnjim i sadašnjim Valjevkama, značajnim i poznatim, lepim i odvažnim, preduzimljivim, delotvornim i požrtvovanim, mudrim i humanim, znatiželjnim i zanimljivim. O Valjevkama romantičnim ali i realnim, mnogo kad i izvanredno uspešnim

Jedan je bio Zdravko Ranković (1944-2014)
Zdravko Ranković u Pragu
Živeo je intenzivno u svome vremenu, pisao govorio, podsticao, promovisao nove ideje. Bio je po mnogo čemu znamenitost Valjeva, istraživač njegove kulture, direktor i urednik Radio Valjeva, Napreda, Revije Kolubara, kalendara Valjevac i Kolubara, Biografskog leksikona valjevskog kraja, urednik godišnjaka Sanković, vlasnik izdavačkog društva „Kolubara“. (1 komentar)

Hotel „Grand“: Od kafane, štamparije i bolnice, do spomenika kulture
Vlada Srbije utvrdila je tokom 2014. zgradu hotela „Grand“ za spomenik kulture. U obrazloženju ove odluke navodi se da se zgrada nalazi se u centru grada, kod najposećenijeg mesta zvanog Krst, gde je počinjala i završavala se valjevska čaršija u kojoj se odvijala trgovina, zanatstvo i ugostiteljstvo.

Idejni projekat vizitorskog centra Anine
Lokalitet Anine (preuzeto od Zavoda za zaštitu spomenika kulture)
Vila rustika, otkrivena i delom istražena na lokalitetu Anine, je seoska kuća veleposednika i centar poljoprivrednog imanja. Kao takva, sastoji se iz više zgrada grupisanih oko dvorišta (rezidencijalni stambeni objekat gospodara, stambeni prostori za robove, kuhinje, pekare, spremišta za alat i žito, staje, prostorije za obradu grožđa, maslina i žita).